Ciorapii, banii și Madam Mitza – Autor: Senica Micu

Care este legătura dintre celebra Mița Biciclista, renumită în lumea mondenă a Capitalei, prin anii 1920, și șosetele Madam Mitza? Bogdan Voiculescu trasează aici firul care l-a dus către acest nume.

Nici nu am intrat bine în expoziţia cu vânzare a designerilor români, deschisă într-o celebră grădină din Capitală, că Adela, o fetiţă de 5 ani, ne întâmpină cu un zâmbet. Nu ştim cine este Ea. Dar ea parcă ştie cine suntem noi. Sau, cel puţin, şterge repede toate barierele de comunicare. „Haideţi cu mine. Suntem aici. Avem cele mai frumoase şosete din Univers“. Ne prinde repede în cercul ei de copil, şi la propriu şi la figurat, şi ne îndrumă către standul părinţilor. Aici, o cunoaştem pe „Madam Mitza“ şi cumpărăm şosete pentru Mike, prietenul nostru din Noua Zeelandă. Sunt colorate strident, în cele mai trăsnite combinaţii, cu mustăţi şi animăluţe inedit desenate.

Fetiţa ne prezintă toate modelele, cu lux de amănunte. Foloseşte cuvinte rar întâlnite la copiii de vârsta ei, nu răstălmăceşte nimic, ci ne vorbeşte în fraze minuţios aşezate despre afacerea părinţilor ei. Secvenţa s-a petrecut undeva în primăvară, dar am ales să folosesc timpul prezent pentru că aşa se derulează amintirea în mintea mea. La distanţă de câteva luni, dar într-o altă secvenţă, se derulează şi dialogul cu Bogdan Voiculescu (41 de ani), tatăl Adelei. Aşa aflu că fetiţa îşi însoţeşte părinţii pe la toate târgurile de modă, îşi alege singură îmbrăcămintea şi vine cu idei pentru modelele Madam Mitza, pe care le găsim, astăzi, la vânzare.

„Partea asta cu promovarea a venit de la ea. Cred că şi-a dat seama ce se întâmplă pe la târguri, ştie că noi facem şosete şi că aceste şosete trebuie vândute, a conştientizat lucrul ăsta cu «Marfa şi Banii»“, spune Bogdan. Libertatea de exprimare a Adelei se regăseşte şi în copilăria lui, dar sub o altă formă: prin desen. Îşi aminteşte chiar de benzile desenate în stilul „Rahan“, pe care le creiona prin generală.

Mai târziu, în liceu şi în facultate, a studiat la secţia de design, unde a făcut de toate: de la modelaj şi sculptură, până la desen şi pictură. Și-a cizelat, cumva, talentul. În afaceri nu a intrat de la început, ci a şi muncit câţiva ani pe la patroni (cum li se spunea atunci antreprenorilor). În munca lui, cel mai mult a fost inspirat de web design, graphic design şi 3D design. De altfel, „web design-ul“ l-a inspirat să înfiinţeze şi prima firmă, prin 2003 şi, iată, să devină, la rândul lui patron.

Un brand franţuzesc

În peisajul românesc de modă s-a remarcat în ultimii doi ani, după ce a aruncat în piaţă (deloc la întâmplare, ci calculând pas cu pas) o idee cel puţin năstruşnică: „şosetele hipstereşti“. „Eram la cotitură, îmi doream ceva nou. Un prieten s-a gândit să facem comerţ: «Cumperi dintr-o parte mai ieftin şi vinzi în altă parte mai scump». Doar că lucrul ăsta nu m-a prins. Căutam altceva. Aşa am început să citesc despre afacerile inedite din străinătate“. Click-ul s-a produs cu Archiducesse, un brand franţuzesc de şosete colorate.

Și şi-a spus: „Uite cum fac oamenii ăştia cu şosetele. Uite un accesoriu banal, simplu. În fine, o şosetă. Le-am şi scris, am intrat în discuţii cu ei. Însă nu şi-au dorit să colaborăm. Lucrau cu o fabrică de pe la 1800 şi ceva. Și m-am gândit să facem şosetele la noi, să le fabricăm aici, să creăm noi ceva original. Prietenul care mi-a dat ideea să facem comerţ s-a retras şi am rămas singur în această afacere“. La numele de „Madam Mitza“ s-a oprit după ce, în mintea lui, s-au amestecat următoarele: şosete înalte, şosete pentru femei, bicicletă, Miţa Biciclista, „Ia să vedem ce fă- cea Miţa?“, „Madam, că sună mai bine, nu Coana sau Lady“.

Aşa a început, în 2015, cu doar câteva modele pentru femei şi o investiţie de 2.000 de euro. În primul an, nu a vândut mai mult de 2.000 de perechi, dar şi-a luat revanşa în al doilea, cu peste 7.000 de perechi, ceea ce a dus la o cifră de afaceri de aproximativ 45.000 de euro şi un profit de circa 7.000 de euro. A înţeles repede că trebuie să diversifice şi a ajuns, astăzi, la 23 de modele. „Mi-am dat seama că m-am poziţionat pe o nişă strânsă, la început, cu şosete exclusiv pentru femei. Mergeam pe la târguri şi au început bărbaţii să mă întrebe: «Bine, bine, dar pentru noi nimic?». Și am ajuns să vând mai mult pentru bărbaţi“. În afară de colaboratorii şi partenerii cu care lucrează constant, de bază în acest business este soţia lui, Andreea, căreia îi cere zeci de sfaturi, chiar şi atunci când vine vorba de extindere.

„Avem în plan lărgirea distribuţiei. Ne dorim ca, la nivel naţional, să fim prezenţi în 10, 15, 20 de magazine. Online-ul merge bine, dar vrem mai mult“, spune el. Mai mult înseamnă şi să treacă graniţa: în curând şosetele create de Bogdan vor fi purtate, cu siguranţă, în Bulgaria şi Ungaria. „Sunt primele două pieţe externe pe care vreau să le atac. De ce? Totul pleacă de la compania de curierat, de la tarifele practicate pentru unele ţări. În cazul acesta, sunt tarife similare cu cele pentru România“, explică el decizia. Și mai plănuieşte ceva: să facă boxeri, în aceeaşi idee de „trăsnit, colorat, desenat“. Singurul hop este legat de producţie: deja a fost refuzat de câţiva producători, „pentru că ei au producţia lor, piaţa lor“.

 

Sursa: Capital